Google Tag

Monday, August 29, 2016

Кармата на туриста или как да се държим, когато посещаваме природна или историческа забележителност, галерия и музей

Препоръчвам книжката със стоте национални туристически обекта да се продава задължително с не много кратък наръчник "Как да се държим, когато посещаваме природна или историческа забележителност, галерия и музей".
За да не губи време екипът, който ще я пише, мога да помогна и с примерна структура: 

глава първа: "10 причини да не паркираме голфа си пред гробницата на Ситалк"

Глава втора: "Проклятието на артефактите" - кратко предупреждение, че стъпването по артефакти, пипането на картини с чисти или мазни ръчища и целуването на статуи вещае нещастна любов, безпаричие и студени спагети без моцарела и каперси.


Глава трета: "Как да не събудим гнева на боговете и духовете на мъртвите" - мило обяснение защо не е добре да крещиш към учинайка си, която е в съседната зала на галерията "Лельооооо, ила го виж туй!" или "Никола, бе! Никола! Слез от скута на самодивата! Ох на мама мъжленцето, слизай веднага!", а също и да не обсъждаш на висок глас какво да сготвиш за вечеря, докато се разхождаш из музея.


Глава четвърта: "2 изпитани начина да не станем за резил пред непознати" - няколко довода защо да не прекъсваш екскурзоводката със снизходителен тон и защо е препоръчително да четеш какво пише на таблата в музеите.


Глава пета: "Ако се съобразяваш с табелите "снимането забранено", ще те сполети голямо щастие"


Глава шеста: "Какво се случва, когато трима - четирима души си правят селфи на входа на музея, на стълбището на галерията или на ръба на скала над водопад" - тук може да се мине и по-кратичко, само с изречението "Всичко се срутва и оставате затрупани завинаги, даже не успявате да си постнете снимката у Фейсбука.


Глава седма: "Защо да не хвърляте боклуци извън кошчетата или да си ги прибирате у дома, ако сте в планината и няма кошчета" - да се подскаже на бедните души, че по оставените от тях боклуци някой може да им направи черна магия.
И така, мисля че наръчникът ще се ползва с голям успех между туристите, а стоте национални обекта ще имат шанс да оцелеят и да бъдат видени и от внуците и правнуците ни.

No comments: